Tuesday, 6 March 2012

kursus kahwin di penang

assalamualaikum w.b.t
akhirnya setelah penat mencari n menerjah,call sana call sini..akhirnya dapat jugak menyetelkan kursus praperkahwinan..mula carik kat internet dulu, mcm negatif jek sume bila call..pastuh mintak no tepon kat kawan2 yg pernah join kursus neh, xdapat jgk...last2 g sndirik kat pusat islam USM, tya diorg n diorg kata stat tahun neh mmg USM xbuat dah kursus kahwin tu..so xyah la penat2 nk g or nk tggu pusat islam USM buat yep.

bagi desa aman pulak, mcm xdek je utk bulan neh..so kalo sape2 nk join kursus kahwin kat penang neh boleh call trus ke no tepon Pejabat Agama Daerah neh :
  1. PAD timur laut : 04-2886262
  2. PAD barat daya : 04-8668525
  3. PAD kepala batas : 04-5751182
  4. PAD butterworth : 04-3316439
  5. PAD bukit mertajam : 04-5386451
  6. PAD seberang prai selatan : 04 5821001
so, bagi student USM or sekitar kawasan USM boleh call PAD timur laut utk sebarang pertyaan. kalo ada tmpt kosong boleh la join. n utk bulan MAC neh, ada 1 lagi kursus yg diorg anjur iaitu pada 24 n 25 MAC 2012. pukul 8pagi - 4.30 ptg.hari sabtu n ahad shj. lokasi dia kat masjid negeri n Tmpat dia terhad, kira pat2 siku lipat, sape cepat dia cepat la kan..xkan sape cepat dia lambat plak. kursus neh anjuran jabatan agama islam pulau pinang. sijil dia sah utk semua negeri di malaysia n mmg xsah la kalo dibawak ke zimbabwe n ukrain. sijil ni jgk sah seumur hidup, xperlu diperbaharui.
bayaran utk kursus neh juz perlu bayar RM80 per person utk dua hari. makan n minum dia tanggung..sape rasa xcukup tuh boleh la bawak bekal kopok lekor ke, nasi kandar ke..lantak pi kat hang la kan nak bawak hape. tp bab pakaian mmg kna jaga la..kat situ mmg aurat kna tutup..berbaju kurung,bertudung..bagi lelaki plak seluar jeans xdibenarkan...hanya slack n kemeja or t-shirt berkolar tnpa corak shj yg dibenarkan.

n utk pndftran 2 (lepas call n bila kompem ada tmpt lagi) boleh terus ke Pejabat Agama Islam Daerah Timur Laut, pejabat neh terletak dalam Penang Free School. sbb kalo pergi ke masjid negeri pon mmg dia akan suh g daftar kat Pejabat Agama Islam dulu. masuk je pagar penag free school 2 trus ke kiri..tya pak guard pon boleh..

so,2 je lah kot yg leh dikongsikan bersama. sbb ikut pngalaman yg hari tuh kursus kat masjid negeri mmg sgt2 bez..siyes..sket pon xngatuk..ustaz2 dia pon sumpah kelakar. so bila dah lepas join kursus neh, ase hilang dah kerisauan sbb nk balik buat kat kg masa pon terhad..cuti kat penang ngan kat kelate mmg berbeda luar dan dalam..ahaks.

dah mula boleh menghitung hari dah ler..winkwinkwink.

4 comments:

  1. owhh...tengah cari kursus kat penang tuk tahun 2013 ni..terima kasih untuk info nie.. kena pergi PFS la yer.. :)

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Bayar yuran hari kursus boleh kan?

    ReplyDelete
  4. saya nak Tanya kalau forein nak krusus bayaran sama gak kee

    ReplyDelete